Leeffit
Homepage Wie zijn wij Wat doen wij Gezondheidscheck Registreren Inloggen Contact
Voedingsstoffen

Alle voedingsmiddelen zijn opgebouwd uit afzonderlijke voedingsstoffen (of nutriënten). We kennen een zevental voedingsstoffen: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen, water en alcohol.

Hieronder volgt een kort overzicht van de functies van deze stoffen. Voor uitgebreide informatie over de verschillende voedingsstoffen kunt u inloggen op mijn leeffit.

Welke functies hebben deze stoffen in ons lichaam?

Eiwitten
Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en hebben diverse functies in het lichaam. Ze worden als bouwstof, transportmiddel en, indien nodig, als brandstof gebruikt. Daarnaast vormt eiwit een bestanddeel van enzymen, hormonen en antistoffen. 

Vetten
Vetten bestaan uit vetzuren en glycerol. De vetten in ons lichaam doen onder andere dienst als brandstof, bouwstof, isolatiemateriaal en bestanddeel van vitaminen en hormonen.
Het lichaam kan niet zonder vet. Wel is het belangrijk een onderscheid te maken tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren.

Koolhydraten
Koolhydraten worden onderscheiden naar verteerbare en onverteerbare koolhydraten. De verteerbare koolhydraten zijn suikers en zetmeel. Het lichaam zet deze stoffen om in glucose. Dit is de belangrijkste energieleverancier voor het lichaam.
Onverteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels. Deze zijn ook belangrijk omdat ze zorgen voor een goede spijsvertering en stoelgang. Daarnaast geven ze een verzadigd gevoel.

Vitaminen
Vitaminen zijn stoffen die het lichaam dagelijks nodig heeft. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Daarnaast zijn ze nodig voor de groei en ontwikkeling van het lichaam
In de Leef Fit Vitaminen- en Mineralenwijzer zie je precies hoeveel je dagelijks nodig hebt en wat de belangrijkste bronnen zijn.

Mineralen
Mineralen zijn essentiële stoffen voor veel processen die in het lichaam plaatsvinden. Hoewel we ze in kleine hoeveelheden nodig hebben zijn ze onmisbaar voor een goede gezondheid.
In de Leef Fit Vitaminen- en Mineralenwijzer zie je precies hoeveel je dagelijks nodig hebt en wat de belangrijkste bronnen zijn.

Water
Water helpt bij het transport van stoffen door ons lichaam en speelt tevens een rol bij de uitscheiding van afvalstoffen. Water is daarnaast van belang bij het regelen van de lichaamstemperatuur. Zo gaan we bijvoorbeeld zweten bij warmte. Zorg dus dat je voldoende drinkt. Je hebt één tot anderhalve liter vocht/water nodig per dag.

Alcohol
Ons lichaam heeft geen alcohol nodig om te kunnen functioneren. Het dient uitsluitend als genotmiddel. Eén gram alcohol levert maar liefst 7 kcal. Dat is meer dan één gram eiwit of koolhydraten levert. Je zult begrijpen dat het verstandig is de hoeveelheid alcohol die je consumeert zoveel mogelijk te beperken
 

Direct aanmelden

Franz Leharlaan 65
2102 GJ Heemstede
I. www.leeffit.nl
E. info@leeffit.nl
Rabobank: 1532.64.616
BTW: NL183954464B01
iDeal  
© 2009 Leeffit.nl  |  Webdesign: Pixelerate